Σκοπός αυτής της σελίδας είναι η ύπαρξη μιας ηλεκτρονικής πηγής πληροφόρησης. Μα πιο πολύ, μέσα από αυτή την σελίδα φιλοδοξούμε να φέρουμε όλους τους συγχωριανούς και πάλι κοντά μας, όπου και αν βρίσκονται διασκορπισμένοι. Να τους θυμίσουμε το χωριό μας. Ταυτόχρονα, να γίνει αυτός ο δικτυακός τόπος, ένα κοινό σημείο συνάντησης και επικοινωνίας όλων των συγχωριανών. Να μπορεί ο καθένας να εκφραστεί ελεύθερα και δημόσια για θέματα που αφορούν το χωριό μας. Καλούμε όλους να αφιερώσουν λίγο απο τον χρόνο τους και να συνεργαστούμε όλοι μαζί, να στείλει ο καθένας οτι μπορεί να προσφέρει. Μιά φωτογραφία, μια γνώμη, ιστορικά στοιχεία, μια ενημέρωση, είδηση και οτι άλλο αξίζει να δημοσιευτεί,ωστε να εμπλουτιστεί αυτή η σελίδα του χωριού μας.

Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Ιστορικά στοιχεία και ναοί

H Κάτω Βιάννος αναφέρεται το 1583 με την ονομασία Viannes Catto , στην σχετική απογραφή του Καστροφύλακα (Κ 97). Όταν έγινε κοινότητα, σε αυτήν υπήχθη και ο οικισμός Λασιθιωτών Μέση, που βρίσκεται σε υψόμετρο 540 μ. Οι κάτοικοι της Μέσης κατάγονται από το Οροπέδιο Λασιθίου. Το χωριό κατοικείται από ελάχιστους γεωργούς. Στη Μέση βρίσκεται ο διμάρτυρος ναός του Προφήτη Ηλία και των Τριών Ιεραρχών, ο οποίος οικοδομήθηκε σχετικά πρόσφατα. Ο κύριος ναός στην Κάτω Βιάννο είναι αυτός που είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου. Πολύ ενδιαφέρων είναι και ο ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου, που έχει ξυλόγλυπτο τέμπλο. Κοντά στο χωριό βρίσκεται η παλιά εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, με τοιχογραφίες.
Την περίοδο της Τουρκοκρατίας υπήρχε ο οικισμός Πέρα Μέση, όπου βρίσκεται το εξωκλήσι της Παναγίας. Εκεί, στη διάρκεια γάμου, οι Τούρκοι εισέβαλαν και σκότωσαν όλο τον κόσμο που γλεντούσε, έπειτα από υπόδειξη ενός μικρού παιδιού. Επίσης, κατέστρεψαν τον οικισμό. Από τον άλλοτε οικισμό σώζονται ερείπια.
Η ονομασία Μέση προέρχεται πιθανότατα από το γεγονός ότι οι κάτοικοι που ίδρυσαν το χωριό είχαν ξεκινήσει από το Τυμπάκι κάποιοι και άλλοι από τη Σητεία, με αποτέλεσμα να συναντηθούν στη μέση, όπου και βρίσκεται ο σημερινός οικισμός, στα νότια του νομού Ηρακλείου.


Η εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Κάτω Βιάννο
Η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα Κάτω Βιάννο


Η εκκλησία του Προφήτη Ηλία και Τριών Ιεραρχών, στη Μέση Βιάννου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου